Älypuhelinten yhä parempilaatuisten kameroiden ansiosta valokuvauksesta on tullut monelle helppo harrastus. Jos kuvien halutaan kuitenkin olevan korkealaatuisia tai ammattitasoa hipovia, on laadukas järjestelmäkamera puhelimen kameraa huomattavasti parempi vaihtoehto kuvaamiseen. Järjestelmäkameralla kuvatun materiaalin laatu perustuu kameran monipuolisiin säätöihin, vaihdettavaan optiikkaan sekä kennoon. Aloittelevan kuvaajan on hyvä ymmärtää järjestelmäkameran kolme tärkeintä ominaisuutta: aukko, suljinaika ja herkkyys eli ISO-arvo.

Aukko säätää, kuinka paljon kennoon pääsee valoa, sekä kuvan syvyyttä. Mitä pienempi f-luku, sitä suurempi aukko objektiivin eli linssin sisällä on. Vastaavasti mitä suurempi f-luku, sitä pienempi aukko on ja sitä vähemmän valoa kennolle pääsee. Kuvasta tulee suurella aukolla valovoimainen eli hyvä kuvata hämärällä. Suurella aukolla saa kuviin myös syväterävyyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvan terävä alue on pieni ja kuvattavan kohteen tausta sumea.

Suljinaika kertoo, kuinka kauan kameran suljin on auki ja päästää valoa kennolle. Mitä pidempään kenno on auki, sitä enemmän valoa sinne pääsee. Pitkän suljinajan ongelma on siinä, että ilman jalustaa kameralla kuvattaessa kuvista tulee tärähtäneitä ja epätarkkoja. Suljinaika on siis hyvä pitää lyhyenä säätämällä ISO-arvoa ja aukkoa ensin.

ISO-herkkyys perustuu siihen, kuinka herkkä kameran kenno on siihen saapuvalle valolle. Parhaan kuvanlaadun takaamiseksi ISO-herkkyys kannattaa jättää olosuhteiden mukaan niin pienelle, kuin mahdollista.

Nämä kolme ominaisuutta ovat valokuvauksen kulmakivet ja vaikuttavat kaikki toisiinsa. Kun niiden käyttö on hallussa, voi tutustua kameran muihin asetuksiin ja testata niiden käyttöä eri olosuhteissa.

 

Kehitä itseäsi katsomalla maailmaa linssin läpi
Kehittyäksesi valokuvaajana suunnittele jokainen ottamasi kuva. Älä vain roiski muistikorttiasi täyteen turhilla kuvilla. Sommittele rohkeasti, pyydä kritiikkiä kuvistasi ja opi muilta kuvaajilta. Valokuvaussilmäsi kehittyy jatkuvasti, kun mietit kuvatessasi kuvakulmia ja sommittelua.

Jos olet kiinnostunut valokuvauksesta, mutta kalliisiin kuvaustarvikkeisiin investointi arveluttaa, ei hätää. Tässä muutama keino, joita hyödyntämällä voit parhaimmillaan korvata linssin tai muun hintavan tarvikkeen.

Makrokuvaus on pienten kohteiden kuvaamista erittäin läheltä. Makrolinssillä kuvattaessa kohde, kuten ötökkä tai kasvi, näyttää suuremmalta. Voit korvata makrolinssin ostamalla macro reverse ring -sovittimen eli kääntörenkaan, jolla saat kiinnitettyä linssisi kameraan väärinpäin. Jos sinulla ei ole sovitinta, voit myös pidellä linssiä käsin kameran rungossa kiinni. Sovittimen hinta on keskimäärin 15 euroa. Parhaan tuloksen saat linssillä, jonka polttoväli on alle 150mm.

Linssin hallinta sovittimen kanssa:
1. Aseta linssi normaalisti kiinni kameraasi ja säädä aukoksi esimerkiksi f8.
2. Paina syväterävyyden tarkistusnappia, joka löytyy yleensä kameran rungon edestä linssin alta.
3. Pidä nappia pohjassa irrottaessasi linssi irti rungosta ja näin linssiin jää haluamasi aukko (f-luku).

 

Bokeh on efekti, jolla tarkoitetaan  valokuvattavan kohteen taustan sumeutta. Jos kaipaat kuviisi pientä ekstraa, voit leikata linssisi kokoiseen kartonginpalaan kuvioita, kuten sydämen tai tähden, ja teipata kartongin linssisi eteen. Näin kaikki taustalla olevat valopilkut näkyvät kuvassa leikkaamasi kuvion mallisina.

Tilt/shift on linssi, jolla voidaan korjata kuvan perspektiiviä. Tilt/shift -linssin korvaat irrottamalla linssin kamerastasi niin, että säädät linssin aukon niin suureksi kuin se aukeaa (pienin f-luku) ja painamalla samanaikaisesti syväterävyysnappia (katso makrokuvausta käsittelevä kappale). Aseta linssin niin, että kuva taipuu keskeltä ja katso sopiva kohta ottaa kuva. Tämä tekniikka on aluksi melko vaikea, mutta hetken harjoittelun jälkeen se alkaa onnistua. Tilt/shift -kuvausta varten kannattaa käyttää laajaa linssiä, kuten 24 mm tai 35 mm polttovälin linssiä.

Ei muuta kuin ylös, ulos ja kuvamaan. Päästä luovuutesi valloilleen!

Photos by Joni Kuusisto

Joonas Martikainen

Olen 24-vuotias mediatuotannon opiskelija, sekä musa ja mediadiggari.

Privacy Preference Center