Kun pysähtyy hiljaisuuteen itsensä kanssa, mielestä alkaa pulputa asioita, ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia. Jokainen tietää miten täynnä mieli on pään sisäistä pulinaa. Ne ovat ajatuksia ja uskomuksia, jotka ovat kertyneet meihin elämämme varrella ja jotka vaikuttavat elämäämme ja toimintaamme, vaikka emme ole niistä tietoisia. Meditaatio puhdistaa tuota ”ainesta”, kertoo Joogakoulu Sanmayan joogaopettaja Mia Ulvila.

Meditaatioita on tuhansia eri tekniikoita, joiden tarkoitus on luoda yhteys syvempään osaan itseä ja tehdä tilaa mieleen siivoamalla tiedostamatonta. Tuomalla tilaa ja siivoamalla omaa mieltä on helpompi olla hereillä elämässä, toisten ihmisten ja itsensä kanssa, Ulvila kertoo. 

Useiden tutkimusten mukaan meditaatiosta on paljon hyötyä työssä ja opiskelussa. Meditaatio vähentää ahdistuneisuutta ja stressiä, parantaa unenlaatua sekä lisää luovuutta. Kun meditaatio antaa mielelle tilaa, uudet luovat ajatukset pääsevät syntymään ja uuden oppiminen helpottuu. Fyysisesti meditaatio laskee sydämen sykettä ja verenpainetta. Meditaatiolla on myös sosiaalisia vaikutuksia.

Meditaation avulla saa syvemmän yhteyden itseensä, jolloin itsestä tulee rakas. Tämä heijastuu myös muihin; toiset ihmiset näyttäytyvät rakkaina, tärkeinä ja arvostettavina. Se vaikuttaa sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Se, että meditaatio olisi ajatusten täydellistä hiljentämistä, on myytti. Se on oikeastaan päinvastoin.

Meditoinnissa helposti alkuun

Ulvila kertoo, että meditaatiota suositellaan tehtävän vähintään 40 päivän ajan, jolloin se pitää sisällään koko kuukauden syklin eri vaiheet. 40 päivään mahtuvat hetket, jolloin meditaatio tuntuu todella antoisalta, mutta myös hetket, jolloin se on ihan kauheaa.

Naiset ymmärtävät kuukautiskierron kautta, että yhden kuukauden aikana on nousut ja laskut. Pointti on siinä, että sitoutuu. Voi valita jonkun ajan, vaikka kolme minuuttia. Joka aamu ennen kouluun lähtöä istuu kolme minuuttia itsensä kanssa. Se on vähän kuin hampaiden pesu tai suihkussa käynti, se puhdistaa, Ulvila kuvailee.

Jos meditaatiosta ei ole aikaisempaa kokemusta, on helppo päästä alkuun mobiilisovellusten avulla, joissa ohjataan käyttäjää havainnoimaan ja tarkkailemaan omaa kehoaan, ajatuksiaan ja tunteitaan.

Moni nukahtaa aluksi, koska rentoutuu. Siinä ei ole mitään vikaa, vaikka itse meditaatio meneekin silloin hukkaan, koska meditaatio ei ole sama asia kuin nukkuminen. Hereillä pysyäkseen kannattaa yleensä istua ja kiinnittää huomio hengitykseen.

Rentoutumispaikka

Ulvila huomauttaa, että ennen meditaation aloittamista kannattaa valita omasta kodista sopiva paikka meditoinnille. Se voi olla vaikka joku pikku matto tai viltti, itse käytän lampaantaljaa. Pääasia on, että löytää jonkin tietyn paikan, josta tulee oma meditaatiopaikka. Siinä paikassa meditoidaan mieluiten aina samaan aikaan päivästä.

Meditaatioharjoitus on monelle helppo aloittaa makuuasennossa, sillä keho pääsee silloin rentoutumaan. Kehon rentoutuessa mielikin rentoutuu. On vain itsensä kanssa tarkkaillen ajatuksiaan ja tunteitaan eikä samaistu tai tartu niihin. Tällä tavalla tulee tietoisemmaksi itsestään ja tekee mieleen enemmän tilaa.

Kun elimistö pystyy rentoutumaan, stressihormonit ja pulssi laskevat. Meditaation ei tarvitse olla mitään kahden tunnin risti-istuntaa tai lootusistuntaa puoli neljältä aamulla. Kolme minuuttia on hyvä mistä aloittaa.

Meditaatio on ikivanha rauhoittumis- ja keskittymis- tekniikka, jota on harrastettu kaikissa kulttuureissa tuhansia vuosia.

Jooga valmistaa meditaatioon 

Moni saattaa sekoittaa joogan ja meditaation toisiinsa. Ulvila korostaa, että ne ovat kaksi eri asiaa. Yooga on fyysinen harjoitus, jossa tehdään asanaharjoituksia. Joogan tarkoitus on valmistella meditaatioon.  

Suurin osa länsimaissa opetettavasta joogasta pohjautuu Patanjalin joogafilosofiaan, jossa on kahdeksan osaa. Fyysisen kehon harjoitus eli asanaharjoitus on näistä yksi. Muita ovat muun muassa hengitys, keskittyminen ja meditaatio. Asanaharjoituksen tarkoitus on valmistella meditaatiota. Syvimmiltään joogan tarkoitus on nimenomaan meditaatio.

Koska joogaharjoitus on kehollinen harjoitus, sen avulla on helpompi löytää meditatiivinen tila. Joogassa tehtävässä asanaharjoituksessa tuodaan yhteen mieli, hengitys ja keho, jolloin ulkoiset aistit voivat asettua lepoon ja syntyy mahdollisuus kokea meditatiivinen tila, Ulvila selittää.

Mia Ulvilan videohaastattelu

Mia Ulvila on Joogakoulu Sanmayan joogaopettaja. Mia kertoo mistä meditaatiossa on kysymys, miten vaikeaa se on ja miten meditaatio voi auttaa. Haastattelijana Joni Hakola.

Kuuntele Podcasti

Tehtäväni on tarjota tuki, tila ja menetelmiä sille, että sinä voit turvallisesti ja luottamuksella löytää itsesi.

Mian Nettisivut

Photos by Joni Hakola

Joni Hakola

Telling stories via audio / video / photos.

Privacy Preference Center