10 vuotta kaikkien aikojen viraalikampanjasta!

Text: Jukka Katajamäki Pictures: Jukka Katajamäki

image_1A
Kuvitus: Jukka Katajamäki

Nuorena luin ja myös piirsin paljon sarjakuvia. Batman on aina ollut suosikkini sarjakuvahahmoista ja hänellä on myös sarjakuvamaailman parhaimmat ja värikkäimmät roistot. Muistan elävästi kuin näin ensimmäisen kerran Batman Begins -elokuvan trailerin televisiosta. Yllätyin, että joku oli tehnyt uuden Batman -elokuvan ja koska asuin elokuvateatterin naapurissa, päätin katsastaa mielenkiintoiselta näyttävän leffan. Leffan jälkeen olin todella vaikuttunut elokuvan tarinanker ronnasta ja siitä miten pelkoa käsiteltiin läpi elokuvan pääteemana päähenkilön ja roistojen kautta. En muista nähneeni näin kypsää ja älykästä supersankarileffaa aiemmin, vaikka myös Tim Burtonin Batman (1989) ja Bryan Singerin X-Men (2000) olivat tummasävyisiä ja enemmän aikuisille suunnattuja.

Millainen olisi tämän uuden realistisen lepakkouniversumin Jokeri?

Lähtiessäni elokuvateatterista olin edelleen elokuvan lumoissa. Vahvana mielessä oli varsinkin sen loppukohtaus, jossa Batman tapaa komisario Gordonin katolla ja he keskustelevat uudesta rikollisesta, joka jättää rikospaikalle käyntikortin. Gordon ojentaa Batmanille todistepussin, jossa on pelikortti väärinpäin ja kun Batman kääntää kortin kuvapuolen esiin, sieltä paljastuu Jokeri! Viime hetkellä elokuvaan kuvattu loppukohtaus laittoi mielikuvituksen lentämään - millainen olisi tämän uuden realistisen lepakkouniversumin Jokeri? Elokuvan jälkeen aloin seurata ohjaaja Christopher Nolanin tekemisiä tarkemmin ja olin iloisesti yllättynyt, kun hän ilmoitti vuonna 2007 tekevänsä jatko-osaa ensimmäiseen Batman-elokuvaansa. Tuleva elokuva kiinnosti minua siinä määrin, että aloin seurata elokuvien uutissivuja ja foorumeita, kuten SuperHeroHype, Jow ja Batman On Film.

IT’S ALIVE… AND VIRAL!

Elokuvan fanifoorumit heräsivät henkiin huhtikuussa 2007, kun eräältä sivustolta löytyi käsikirjoitussivuja elokuvan roolitukseen liittyen ja yhdessä sivussa oli piiloviesti “Nähdään joulukuussa”. Virallinen sivu avautui toukokuussa 2007 ja siellä oli linkki Harvey Dentin vaalikampanjasivustolle. Pian fanifoorumille ilmestyi viestiä, että kalifornialaisesta sarjakuvaliikkeestä oli löytynyt jokeri-kortteja, joihin oli kirjoitettu ”I believe in Harvey Dent too! Hahahaha!”. Tämä vihje johti samanimiselle sivustolle, jossa ohjattiin ihmisiä antamaan sähköpostiosoitteensa. Monien tuntien jälkeen, kun tarpeeksi moni ihminen oli sähköpostiosoitteensa antanut, sivustolta paljastui ensimmäinen kuva Heath Ledgeristä Jokerina.

THE GAME IS ON

Kesällä 2007 foorumeille alkoi ilmestyä ensimmäisiä kuvia kuvauspaikoilta, kun Nolan kuvasi elokuvan alun 6-minuuttista prologia. Tästä riitti puhuttavaa kesän loppuun, kunnes heinäkuun lopussa fanit löysivät yhden dollarin Jokeri-seteleitä San Diegon sarjakuvafestareilta. Seuraavana päivänä taivaalle ilmestyi puhelinnumero. Peli oli alkanut. Lisäohjeissa neuvottiin pukeutumaan Jokeriksi ja suorittamaan tiettyjä tehtäviä kaupungilla. Paikan päällä osallistuneet saivat palkkioksi klovninaamioita ja netissä pelanneet ensimmäisen teaser-trailerin elokuvasta.

THE LONG HALLOWEEN

Lokakuun loppuun asti minä ja muut fanit kulutimme aikaa foorumeilla kuvauskuvia katsellen ja spekuloiden mm. leffan juonta, kunnes WhySoSerious-sivusto heräsi taas henkiin. Sivustolle ilmestyi hiljalleen mädäntyvä kurpitsa, joka viittasi tunnettuun Batman sarjakuvaan The Long Halloween. Kurpitsan mädännyttyä sivustolta paljastui 49 kuvalappusta, joissa oli vihjeitä valokuvien ottamiseen 49 kaupungissa. Kun kaikki oikeasta paikasta otetut kuvat saatiin suoritettua, sivustolta paljastui uusi Jokeri-kuva elokuvasta. Kuvaa klikkaamalla paljastui taas uusi sivusto, RorysDeathKiss.com, jossa oli Jokeri-näköiskilpailu. Kilpailijan piti kuvauttaa itsensä Jokerina ja lähettää se sivustolle. Tähän tuli myös osallistuttua monen muun nettipelaajan tavoin. Palkkioksi pelaajat saivat Gotham Times -sanomalehtiä postitse, jonka artikkeleista paljastui uusia vihjeitä ja nettisivuja. Nettisivuilta löytyneiden puhelinsoittojen ja salakuuntelu-äänitteiden kautta kilpailijoille aukesi uusi maailma Gothamin korruptoituneeseen poliisiin ja sen juonitteluihin mafian kanssa.

image_2B
Kuva: Jukka Katajamäki

THE BEST LAUGH

Joulukuussa 2007 tapahtui koko kampanjan hauskin tempaus. WhySoSerious-sivuston vihjeiden kautta kilpailijoita kehotettiin hakemaan kakkuja salasanaa vastaan 22:sta leipomosta ympäri USA:ta. Kilpailijat hakivat kakun ja laittoivat sen jääkaappiin. Yllätys oli melkoinen, kun kakuista alkoi kuulua puhelimen pirinää! Kakun sisältä löytyi puhelin, jossa oli laturi ja ohjeet Jokerilta. Jokerin vihjeet ja ohjeet johtivat uuteen julisteeseen ja 6-minuuttisen prologin ensiesitykseen viidessä IMAX-elokuvateatterissa. Muiden sivustojen vihjeistä ja arvoituksista selvisi, että virallinen traileri julkaistaisiin vielä kuun lopussa. Tammikuussa 2008 Jokerin kakkupuhelimen löytäjät saivat tarkistusviestin pomoltaan. Siinä kehotettiin pysymään valppaana ja odottamaan lisäohjeita. Moni foorumin pääkäyttäjä ja ylläpitäjä oli Jokerin kakkusaajien listalla ja tämä oli hyvä keino pitää foorumit mukana pelissä.

I BELIEVE IN HARVEY DENT

Maaliskuussa 2008 Harvey Dentin vaalikampanjasivusto aktivoitui ja kilpailijoita kehotettiin rekisteröitymään kannattajiksi. Tämän jälkeen osa rekisteröityneistä sai kampanjamateriaalia, julisteiden, pinssien, t-paitojen ja tarrojen muodossa. Dentin sivuilta löytyi myös kartta ja Dent-mobiilin aikataulu, joka kiertäisi useammassa kaupungissa pitämässä vaalitilaisuuksia. Ohikulkijoiden ja muiden tietämättömien kummastukseksi osa vaalikampanjoista oli melko isoja ja aiheutti varmasti ihmetystä. Huhtikuussa Jokeri-puhelinten omistajat saivat uusia ohjeita, joissa kehotettiin etsimään tiettyjä keilapalloja keilaradoilta ympäri maailmaa. Näiden tehtävien ratkaisijat löysivät keilapalloja ja puhelimia, joissa oli uusia vihjeitä. Harvey Dentin kampanjan painopiste siirtyi Gothamin korruptoituneeseen poliisiin ja myös Citizens for Batman -kampanja aloitti toimintansa. Tähän kampanjaan osallistuneiden piti mm. ottaa kuva Batmanista ja lähettää se sivustolle. Minä ja kaverini Jyväskylästä osallistuttiin tähän ja ystäväni sai postitse palkkioksi mm. Batman-avaimenperän ja Gotham Times -sanomalehden. Valitettavasti minä en saanut mitään. Lohdutukseksi sain toki puhelinsoiton eräänä lauantaiaamuna komisario Gordonilta eli Gary Oldmanilta, joka pyysi apuani tulevaan ratsiaan, koska olin osallistunut netissä poliisien ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaan. Kyseessä oli valmiiksi nauhoitettu ääniviesti, mutta olin iloisesti yllättynyt tulevan Oscar-voittajan soitosta. Tämä tehtävä johti 30 korruptoituneen poliisin pidätykseen ja siitä palkkioksi kilpailijat saivat uuden julisteen ja elokuvatrailerin, jota näytettiin 12 kaupungissa ja myöhemmin myös nettikilpailijat pystyivät näkemään saman trailerin latauslinkin kautta.

VIRTUAL WORLD OF GOTHAM

Elokuvan ensi-ilta oli heinäkuussa 2008 ja sitä edeltänyt kuukausi oli täynnä tehtäviä. Uusia arvoituksia ja tehtäviä oli mm. pizza-laatikoissa ja Gotham Times aloitti uutislähetykset. Joka viikko aina ensi-iltaan asti tällä sivustolla esitettiin uusi jakso uutislähetystä, jossa käsiteltiin viraalipelin/elokuvan tapahtumia yms. Viimeisinä viikkoina ennen ensi-iltaa puhelinten omistajat saivat ohjeita ja vihjeitä viimeisiin tehtäviin. Why So Serious -sivusto julkaisi tehtävälistan, josta näkyi kaikki suoritetut ja suorittamattomat tehtävät ja niiden nettisivut. Viimeisten viikkojen virtuaalipelin ja maailman tapahtumat nivoutuivat melkein saumattomasti elokuvan alkukohtaukseen eli pankkiryöstöön. Näin ollen kilpailijat olivat eläneet elokuvan virtuaalimaailmassa saman ajan jakson, jonka Batman eli elokuvan ensimmäisestä osan lopusta jatko-osan alkuun.

THE MOST INNOVATIVE VIRAL CAMPAIGN EVER

Yön Ritari -elokuvan viraalikampanja on jäänyt mieleen innovatiivisimpana markkinointikampanjana, jonka olen nähnyt ja kokenut tähän päivään mennessä. Pelin 15 kuukauden aikana tuli koettua ikimuistoisia hetkiä sekä vietettyä satoja tunteja illasta aamuyöhön foorumeilla muiden kisailijoiden kanssa, samalla kun Amerikan kollegat juoksivat pitkin oikeita katuja suurkaupungeissa. Mukaan mahtui paljon valvottuja öitä, koska suurin osa tehtävistä tapahtui USA aikavyöhykkeellä. Elokuvan ilmestymisen jälkeen sain vihdoin palkintoni, kun sähköpostiin ilmestyi latauslinkki elokuvan mosaiikkijulisteeseen, joka oli koottu kampanjan aikana lähetetyistä Jokeri-näköiskuvista. Löysin muutaman minuutin tutkimisen jälkeen itseni kuvasta, joten se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa… ha Ha HA. Viraalikampanja oli niin laaja ja pitkä, että siitä on mahdotonta kirjoittaa lyhyesti, mutta tässä pari hyvää linkkiä kiinnostuneille:

Koko kampanjan aikajana:
www.whysoseriousredux.com/timeline.htm
tai kampanja tiivistettynä:
www.whysoseriousredux.com/evidence/home.htm

  • THE DARK KNIGHT
  • 2008
  • GENRE Rikos, toiminta, draama
  • OHJAAJA Christopher Nolan
  • PÄÄOSISSA Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Gary Oldman & Michael Caine.
  • KESTO 2 h 32 min

See Also:

poisson poisson poisson

Life in another reality

In pursuit of happiness

The most bizarre sports in finland

LOUD MAGAZINE © 2018